10 harde fakta om menn, nummer 5 kan overraske

Hva er årsaken til at det finnes flere menn enn kvinner i Norge? Hvor gammel blir mannen i snitt? Og hvor sitter egentlig den berømte prostata? Her får du 10 mindre og mer vesentlige fakta om det å være mann.

Det sies og menes mye om mannen, spesielt hvis du spør henne. Men i denne artikkelen holder vi oss til ren og skjær fakta. Les den hvis du vil briljere i quiz, eller hvis du bare er over gjennomsnittlig opptatt av alt fra mannens levealder til hvor langt stemmen din bærer i nattemørket. 

1. Hvor lenge lever vi?

I 2020 var forventet levealder 81,5 år for menn og 84,9 år for kvinner. Årsaken til denne forskjellen synes å være at menn er mer tilbøyelige til å drikke alkohol, røyke mer og spise mer usunt. Dessuten ser man tendenser til at menn oftere har mer fett rundt organene i kroppen. 

Men aldri en regel uten unntak. Japaneseren Jiroemon Kimura (1897–2013) er verdens eldste mann: Han ble 116 år og 54 dager. Hans hemmelighet skal visstnok ha vært å trene litt hver dag.  

Så levde han under det japanske mantraet hara hachibunme, som betyr «spis til du er 80% mett.» For øvrig spiste han det han ville livet ut.

2. Singel eller i ekteskap?

Videre viser studier at menn som lever i et lykkelig forhold tenderer til å leve lengre enn single menn. Både menn og kvinner drar nytte av ekteskap når det kommer til levealder, men spesielt menn ser ut til ha mest nytte av ekteskapet totalt sett, sammenlignet med ungkarer. 

Årsaken skal blant annet tilskrives en mer nøktern livsstil: folk i ekteskap tar mindre risiko, spiser bedre og følger i større grad opp plikter slik som legeavtaler. 

3. Hvorfor er det flere menn enn kvinner i Norge?

I dag er det 41.000 flere menn enn det er kvinner i Norge. Forskjellene er knyttet til immigrasjon, samt at menn nå lever lengre enn de gjorde før. 

Den lave prosentandelen av kvinner har aldri vært så lav siden SSB begynte å føre folketelling, det vil si 1769! I 2010 ble vi for første gang flere menn enn kvinner i Norge, og sånn kommer det trolig til å være i all overskuelig framtid. 

Denne tendensen ser vi også i verden. I 2020 besto verdens befolkning av 3,93 milliarder menn og 3,86 milliarder kvinner. Det fødes litt flere guttebarn enn jentebarn.

Ergo kan vi slå det fast: Befolkningen vår blir stadig mer mannsdominert …  

4. Hva tjener menn i gjennomsnitt?

Ser vi nærmere på menns lommebok, tjener de i snitt 51.630 kroner i måneden. Forstatt tjener vi altså mer enn kvinner, som har en månedlig inntekt på 45.190 kroner. 

Noe av årsaken til det kan være at kvinner oftere er underrepresentert i ledende stillinger. Samtidig er våre bedre halvdeler overrepresenterte i lavtlønnede jobber. Dessuten foretrekker flere kvinner enn menn å jobbe i deltidsstillinger. 

Det største lønnsgapet mellom kvinner og menn finner vi i Estland, der menn i snitt tjener 23,2% mer enn kvinner. Lavest er forskjellen i Sverige (8,7%).

menn og høyde

5. Hvor høy er mannen?

Mens gjennomsnittshøyden for menn i 1860, bare var 160 cm (!), har vi rukket å strekke oss mye siden da. 

I dag er menn i snitt 181 centimeter, mens kvinner er 167 centimeter. 

6. Det trenger ikke å være COVID!

Synes du at du stadig har dårligere luktesans enn samboeren din?

Kvinner er fra naturens side utstyrt med sterkere luktesans enn menn. Så om du synes samboeren din kjenner lukter du ikke merker noe til, betyr det ikke nødvendigvis at du må teste deg. 

Det kan ganske enkelt skyldes at kvinner har 40–50 prosent flere nerveceller i luktesenteret sitt i hjernen enn det vi menn har. 

7. Mannens familiejuvel

I Norge er gjennomsnittsstørrelsen på en erigert penis ca 14 centimeter. 

Kongo trekker det lengste strået, med sine ca 18 centimeter, tett etterfulgt av Ecuador med sine 17,5 centimeter. Nederst på treet finner vi Nord-Korea med en erigert penis på i underkant av 10 centimeter. 

Norske menn skal altså være godt fornøyde med en helt gjennomsnittlig penis. 

For øvrig kan en mann i snitt produsere hele 3000 sædceller – i sekundet! 

8. Hvor langt bærer mannens stemme?

En gjennomsnittlig mann kan høres på en avstand så langt som ca 200 meter. 

Men roper du ut i nattens mørke over stille vann, kan stemmen din bære så langt som 16 kilometer!

9. Hvor mange ganger slår hjertet?

Hjertet ditt slår omtrent 3 363 840 000 ganger hvis du blir 80 år gammel, det vil si hvis hjertet ditt i snitt slår 80 slag per minutt. 

10. Hvor mye veier egentlig prostata?

På samme måte som også ørene og nesen endrer form etter hvert som vi eldes, gjør prostata også det samme: Hos yngre menn veier den 15-20 gram, mens prostata hos middelaldrende menn kan bli så mye som 30-40 gram. Og du finner prostata under bunnen av urinblæren. Men endringer i prostata kan gjøre urinrøret trangere, noe som kan gjøre det vanskelig å tisse. 

Prostata er ett av de viktigste organene for mannens helse, og har en rekke funksjoner i kroppen. Derfor er det så viktig at alle mannfolk tar var på den: Sørg for å ha et kosthold som inneholder lykopen, sink og selen. Lykopen finner du for eksempel i tomat. Og husk den årlige legevisitten.

Du kan også ta et kosttilskudd som ProstaCare som inneholder blant annet 6 mg lykopen, som bidrar til å redusere oksidativ skade på prostataceller og vev, i tillegg til å holde DNA intakt i prostatavevet. Du finner også sink og selen i produktet. Sink bidrar til å opprettholde normale testosteronnivåer i blodet, samt normal kognitiv funksjon. Selen bidrar til normal spermatogenese og til å beskytte cellene mot oksidativt stress.

FRI

PORTO

SIKKER

BESTILLING

RASK

LEVERING

Prostacare form #1

Prøv Prostacare i 60 dager

50% rabatt – kun kr 199,-

Du sendes videre til et bestillingsskjema forhåndsutfylt med informasjon knyttet til ditt telefonnummer, der du leser mer om abonnementet og vilkår (1. forsendelse kr 199,- for 2 mnd, deretter kr 796,- hver 4. mnd). Du bestiller ingenting enda.

Hva skjer når du bestiller?

I dag

Bestill enkelt og prøv i 60 dager til halv pris.

2-3 dager

Rask levering. Fri porto. Diskrét forsendelse.

30 dager

Gi beskjed innen 30 dager om du ikke ønsker en ny forsendelse.

60 dager

Du mottar ny forsendelse med 4 måneders forbruk til kr 199,- pr. mnd. (totalt kr 796,-).

Hva skjer når du bestiller?

I dag

Bestill enkelt og prøv i
60 dager til halv pris.

2-3 dager

Rask levering. Fri porto.
Diskrét forsendelse.

30 dager

Gi beskjed innen 30 dager
om du ikke ønsker en ny forsendelse.

60 dager

Du mottar ny forsendelse med 4 måneders forbruk til kr 199,- pr. mnd. (totalt kr 796,-).