Alt du må vite om prostata

Ikke alle er klar over hva prostata gjør eller hvorfor den er så viktig for god mannehelse. Endringer i prostata kan gjøre urinrøret trangere, noe som kan gjøre det vanskelig å tisse. Men det er helt normalt at prostata vokser gjennom livet. 

Mange menn føler seg usikker på hva prostata er og hva den gjør. I denne artikkelen kan du lære om hva som skal til for å opprettholde god prostatahelse. 

Prostata er en liten kjertel som også kalles blærehalskjertelen, og den omslutter den øverste delen av urinrøret som en smultring. 

Faktisk er det sånn at prostata vokser hele livet. Mens den hos menn i 18-20-årsalderen ikke veier mer enn rundt 20 gram, så kan den bli opptil 500 gram hos eldre menn. Da kan det å late vannet bli vanskeligere. 

Les også: OPPSKRIFT PÅ EN SUNN OG FRISK PROSTATA

Hvor sitter prostata?

Du finner prostata under blæren (urinblæren). Den fremre delen av prostata ligger rundt urinrøret, det er herfra urin og sæd fraktes ut av kroppen. Hvis prostata vokser fører det til at urinrøret blir trangere, og det er det som gjør det vanskeligere å tisse.

Prostata ligger altså under blæren og rett foran endetarmen (rektum).  

Når du har passert 40 er det ikke uvanlig at prostata er på størrelse med en aprikos
Når du har passert 40 er det ikke uvanlig at prostata er på størrelse med en aprikos

På samme måte som at ørene vokser hele livet, fortsetter altså prostata å vokse. Men i motsetning til større ører (som er positivt fordi de fungerer som parabolantenner og fører til at mer lyd slippes inn), så er det ikke like positivt med en forstørret prostata.

Les også: SLIK HJELPER DU PROSTATA

Forstørret prostata

Forstørret prostata kalles også for benign prostatahyperplasi (BHP). Det som da skjer er at mengden godartet vev i prostatakjertelen har økt. Da ser man at prostatakjertelen gradvis blir større. 

Det er egentlig en helt ufarlig tilstand, og er gjerne en utfordring som kommer snikende i 50-årsalderen.

Dette er symptomene

Hvis du har problemer med at du må hyppig på toalettet, spesielt om natten, kan dette være et symptom på at du har forstørret prostata. Andre tegn og symptomer:

 • Det er vanskelig å starte urinering 
 • Urinstrålen blir avbrutt 
 • Du må presse eller anstrenge deg for å urinere
 • Urinstrålen er svak
 • Det kjennes ut som blæren aldri blir tom
 • Hyppig vannlating
 • Kjenne sterk vannlatingstrang.
 • Du syns det er vanskelig å utsette urinering

Enkelte menn opplever faktisk ingen problemer, til tross for at prostata har blitt større. Men har du ubehagelige symptomer bør du oppsøke lege.

Les også: HVORFOR ALLE MENN BØR SPISE LYKOPEN

Hva kan du gjøre selv?

Men som regel holder det å gjøre livsstilsendringer for å ta bedre vare på prostata. Dessuten finnes det kosttilskudd som ProstaCare som inneholder viktige innholdsstoffer som er viktig for å holde prostata i god form. 

Disse inkluderer lykopen som bidrar til å redusere oksidativ skade på prostataceller og vev, og selen som bidrar til normal spermatogenese.

Lykopen er spesielt gunstig for prostata da det bidrar til:

 • Å opprettholde en normal og sunn prostata
 • Å redusere oksidativ skade på prostataceller og ved
 • Å holde DNA-et intakt i prostatavevet

Livsstilsendringer innebærer blant annet å:

 • Begrense mengden stress
 • Stumpe røyken
 • Gjøre muskeløvelser i bekkenbunnen
 • Unngå å drikke store mengder væske
 • Unngå å drikke rett før du går til sengs
 • Reduser mengden alkohol du drikker (alkohol kan stimulere blæren).
 • Kutt ned på kaffe, te, cola eller andre drikker som inneholder koffein.

Som du skjønner har altså prostata en viktig funksjon for deg som er mann. Og det å ta vare på prostata etter hvert som du blir mer og mer voksen, er viktig for at du ikke skal få komplikasjoner av forstørret prostata.

ProstaCare inneholder flere gode næringstoffer. Blant annet 6 mg lykopen, som bidrar til å redusere oksidativ skade på prostataceller og vev i tillegg til å holde DNA-et intakt i prostatavevet. Du finner også granatepleekstrakt, gresskarfrøekstrakt, brenneslesktrakt og selen. Selen bidrar til normal spermatogenese(utvikling og modning av sædceller).

For ikke å glemme sink, som blant annet bidrar til å opprettholde normale testosteronnivåer i blodet, samt normal kognitiv funksjon. ProstaCare er en solid kilde til alle disse virkestoffene.

Prøv ProstaCare i 60 dager

50% rabatt – kun 199,-

Skriv inn ditt telefonnummer

Du blir sendt videre til et bestillingsskjema forhåndsutfylt med informasjon knyttet til ditt telefonnummer, der du leser mer om abonnementet og vilkår før du bestiller. Du bestiller ingenting enda.