Dette kan være årsaken til at du tisser mye

Har du en sterk vannlatingstrang uten at du egentlig skjønner hvorfor? Den vanligste årsaken til at du må tisse mye kan skyldes høyt væskeinntak. Men enkelte må tisse ofte, uansett om de har drukket mye eller ikke.

Kanskje har det begynt å plage deg at du må på do omtrent like fort igjen som du skyllet ned. Men dette er ikke et uvanlig fenomen, spesielt hvis du er mann og tilhører aldersgruppen 50 år eller eldre. 

I denne alderen opplever stadig flere menn disse plagsomme tegnene knyttet til nettopp hyppig vannlating

Vi ser i denne artikkelen på årsaken til at du må tisse mye, og hvordan du best kan håndtere den plagsomme vannlatingen. 

Les også: 5 tips for å slutte å tisse om natta

Hva menes med hyppig vannlating?

Hyppig vannlating kjennetegnes av sterk vannlatingstrang, og vanligvis er trangen så stor at du også må tisse om natten. For noen kan det innebære urinlekkasje, hvis de ikke når toalettet tidsnok. En overaktiv blære kan forringe livskvaliteten, og mange er ikke klar over at det finnes hjelp å få. 

hyppig vannlating
OVERAKTIV URINBLÆRE? Vanlige tegn er sterk og brå vannlatingstrang, og hyppig vannlating med små volum dag og natt. 

Men i seg selv er vannlating bare kroppens naturlige måte å kvitte seg med avfallsvæsker på.

Urinveiene våre består av nyrene, blæren, urinlederne og urinrøret. 

Urin produseres i nyrene, og herfra filtreres avfall og giftstoffer vekk fra blodet. Deretter renner urinen videre gjennom urinlederne og lagres i blæren. Gjennom urinrøret føres urinen fra blæren og ut av kroppen vår. 

I seg selv kan vi derfor anse det å tømme blæren som kroppen sin måte å rense seg på. Og det er vanlig å tisse 4-8 ganger i løpet av dagen. 

Les også: 9 tips for å fikse svak urinstråle

Den vanligste årsaken til at du må tisse oftere, er at du har drukket mye. Det er spesielt store mengder kaffe og alkohol som kan medføre hyppigere vannlating. Men for noen kan problemet også skyldes en psykisk betinget atferd. 

Mange bekymringer og stress kan nemlig sette i gang blæren, og gjøre at du må oftere på toalettet. 

Hva er årsaken til at du må tisse mye?

Det kan være flere årsaker til at du må tisse mye, én årsak kan være at det er noe galt med med urinveiene. 

Dette er noen av de vanligste årsakene:

  • Benign prostatahyperplasi (BPH): Godartet (benign) forstørret prostata innebærer en økning av mengden prostatavev i prostatakjertelen. Tilstanden kjennetegnes av en gradvis forstørret prostatakjertel, og etter hvert får man plager som hindrer avløp for urinen. 
  • Blærestein: Noen ganger kan det dannes steiner i urinblæren som ikke kvitteres ut ved normal vannlating. Blærestein er små harde mineraler som dannes inne i blæren. Tilstanden oppstår når mineraler krystalliseres og klumper seg sammen. Den vanligste årsaken er at avløpet fra blæren er trang grunnet forstørret prostata. Hele 90 prosent av alle tilfeller med blærestein forekommer derfor hos menn.
  • Prostatitt: Prostatakjertelen ligger mellom blæren og penis, og like foran endetarmen. Den er ansvarlig for produksjon av sædvæske. Prostatitt betyr at prostatakjertelen hovner opp og blir betent, ofte forårsaket av en infeksjon. Det er en vanlig tilstand hos menn over 50 år. Vanlige tegn på tilstanden er hyppig vannlating. 
  • Urininkontinens: Dette er manglende evne til å holde på urinen. Enkelt sagt betyr urinkontinens tap av blærekontroll. Dette er noe helt annet enn hyppig vannlating, som er knyttet til økt frekvens. Det finnes flere typer urinlekkasje: stressinkontinns, tranginkontinens, funksjonell inkontinens og overløpsinkontinens.

Les også: Hvorfor har jeg vannlatingsproblemer?

tisser mye
FRUSTRERENDE: For mange menn oppleves det svært frustrerende å våkne på natta fordi de må på toalettet.

Hva hjelper mot hyppig vannlating?

Hvis trangen til å tisse mye har begynt å gå utover livskvaliteten din, bør du oppsøke lege for nærmere undersøkelse.

En urolog vil kunne utføre tester og analyser for å finne årsaken til den hyppige vannlatingen. 

Dette kan du forvente deg under en slik kontroll:

Legen vil stille deg en rekke spørsmål. Målet er å kartlegge hvilke problemer du har og den helsemessige tilstanden din. 

En fysisk undersøkelse innebærer at du blir sjekket forvekt, blodtrykk, hjertefrekvens og generell helse. 

Det er også vanlig å foreta en urintest. Gjennom urinanalyse kan man gjøre en mikroskopisk undersøkelse av komponenter i urinen, om det er blod, bakterier, røde blodlegemer, hvite blodlegemer, krystaller, proteiner, pH-verdi etc. 

Gjennom en ultralyd kan legen også vurdere tilstanden på urinblæren din. 

Hvordan stanse hyppig vannlating hos menn?

Første trinn er å finne årsaken til den hyppige vannlatingstrangen. Skyldes der for eksempel benign prostatahyperplasi, blærestein eller prostatitt? 

Dessuten finnes det ulike former for blæretrenings-teknikker som kan hjelpe:

  • Kegel-øvelser: Kegel-øvelser er nyttige for å styrke musklene under blæren og kontrollere vannlating.
  • Blæretrening: Dette er en selvhjelpsmetode som kan hjelpe deg med å få bedre kontroll over blæren, og å redusere hyppigheten av vannlatingen. Metoden innebærer å øke bevisstheten rundt mønstre for urinlekkasje, og utvikle nye vaner for å tømme og kontrollere blæren. Det kan for eksempel innebære å skrive dagbok. 
  • Overvåk væskeinntaket: Du kan forhindre hyppig vannlating ved å følge nøye med på væskeinntaket ditt gjennom dagen. Sørg for å ikke drikke for mye, men pass samtidig på å holde kroppen hydrert. 
  • Begrens alkohol og koffein: Koffeinholdige drikker kan irritere blæren og gi økt trang til å tisse ofte. 
  • Spis fiberrik mat: Mat som rik på fiber er kjent for å forhindre forstoppelse, men også å redusere mengden urin. 

Prøv et kosttilskudd for prostata

Hyppig vannlating er altså en av de vanligste plagene hos eldre menn. Men det kan også påvirke yngre menn. 

ProstaCare er et slikt kosttilskudd, som inneholder flere gode næringsstoffer: Blant annet 300 mg gresskarfrøekstrakt, som bidrar til å opprettholde en normal prostatafunksjon, samt vedlikehold av blære- og urinveier. Du finner også granatepleekstrakt, lykopen, brennesleekstrakt og selen. Selen bidrar til normal spermatogenese (utvikling og modning av sædceller).

For ikke å glemme sink, som blant annet bidrar til å opprettholde normale testosteronnivåer i blodet, samt normal kognitiv funksjon. Prostacare er en solid kilde til alle disse virkestoffene.NB! Prostacare er et kosttilskudd og skal ikke erstatte medisiner og/eller behandling. 

FRI

PORTO

SIKKER

BESTILLING

RASK

LEVERING

Prostacare form #1

Prøv Prostacare i 60 dager

50% rabatt – kun kr 199,-

Du sendes videre til et bestillingsskjema forhåndsutfylt med informasjon knyttet til ditt telefonnummer, der du leser mer om abonnementet og vilkår (1. forsendelse kr 199,- for 2 mnd, deretter kr 796,- hver 4. mnd). Du bestiller ingenting enda.

Hva skjer når du bestiller?

I dag

Bestill enkelt og prøv i 60 dager til halv pris.

2-3 dager

Rask levering. Fri porto. Diskrét forsendelse.

30 dager

Gi beskjed innen 30 dager om du ikke ønsker en ny forsendelse.

60 dager

Du mottar ny forsendelse med 4 måneders forbruk til kr 199,- pr. mnd. (totalt kr 796,-).

Hva skjer når du bestiller?

I dag

Bestill enkelt og prøv i
60 dager til halv pris.

2-3 dager

Rask levering. Fri porto.
Diskrét forsendelse.

30 dager

Gi beskjed innen 30 dager
om du ikke ønsker en ny forsendelse.

60 dager

Du mottar ny forsendelse med 4 måneders forbruk til kr 199,- pr. mnd. (totalt kr 796,-).

Kilder: