Dette skjer med menn i overgangsalderen

Overgangsalderen er ikke bare et fenomen som rammer kvinner. Allerede fra 30-35-årsalderen begynner menn å miste testosteron, men symptomene kommer som regel ikke hos menn før du har bikket 40 år. 

At også menn opplever overgangsalderen, er altså et reelt fenomen.

Kanskje har du opplevd at humøret svinger mer, og du kan føle deg mer irritabel. 

Mannens overgangsalder er også kjent som andropause. Androgener er en fellesbetegnelse på det mannlige kjønnshormonet testosteron. 

Testosteronnivå synker

Alle disse symptomene på overgangsalder er knyttet til redusert testosteronnivå. Og mange menn er dessverre for dårlig til å snakke om det som skjer med kroppen. 

Det er ikke uvanlig at testosteronnivået synker med omtrent 1 prosent per år fra og med 30 til 40-årsalderen. Når mannen fyller 70 er gjerne testosteronlagrene i kroppen halvert. 

Det er også mulig å ta en blodprøve for å måle mengden testosteron i kroppen. Et normalt testosteronnivå for menn ligger mellom 200 og 1 200 nanogram per desiliter.

Menn vs kvinner

Overgangsalder utarter seg ganske ulikt mellom kvinner og menn. Kvinners overgangsalder handler om at eggløsningen opphører og dermed også hormonproduksjonen. Dette skjer i løpet av relativt kort tid. 

På samme måte som menn, kan kvinner oppleve redusert seksuell lyst i overgangsalderen. Dessuten tyder studier på at flere kvinner opplever depresjon enn menn.

menn overgangsalder prostata
Redusert sexlyst er vanlig symptom på overgangsalder

I motsetning til hos kvinner, ser man hos menn at mengden testosteron faller jevnt og trutt over flere år. Dermed ser man bare gradvise symptomer på menn i overgangsalderen. 

Tilstanden når mengden testosteron faller gradvis, kalles hypogonadisme. Dette er en tilstand som kjennetegnes med nedsatt produksjon av kjønnshormonet testosteron. 

Hva skjer med prostata? 

Mens testosteronnivået faller med alderen, er det ikke uvanlig at prostata vokser og blir større. I 20-årene er prostata på størrelse med en liten valnøtt og veier knapt mer enn 20 gram. Ofte ser man at prostata har vokst seg like stor som en aprikos når du når 40-årsalderen.

Dette er i utgangspunktet en helt ufarlig tilstand. Det skyldes rett og slett godartet økning i mengde prostatavev, og kalles benign prostatahyperplasi (BHP).

Vanligvis ser man at 25 % av alle menn mellom 50 og 60 år opplever symptomer på BHP. For menn over 60 år er det en vanlig tilstand blant 50 % av mennene. 

Men over tid kan en forstørret prostata gjøre det vanskeligere å late vannet. 

UBEHAG ved forstørret prostata

Ved forstørret prostata ser man gjerne to typer urinveisubehag:

  • Lagringssymptomer
  • Tømmingssymptomer

Ved lagringssymptomer kan du merke en plutselig og sterk trang til vannlating. Du må oftere på do og vannlatingen skjer i små mengder. For noen kan det føre til urinlekkasje.  

Tømmingssymptomer på den annen side, betyr at det er vanskelig å komme i gang med vannlatingen. Du vil merke svakere stråle og en generell følelse av å ikke ha fått tømt blæra tilstrekkelig. 

Dette siste problemet kan skape økt trykk og ubehag i blæra.

Les ogs: 5 TEGN VED VANNLATING DU MÅ VÆRE OBS PÅ!

Det første tegnet på overgangsalder

Så hvordan kan du egentlig vite med sikkerhet om du er kommet i overgangsalderen?

Vanligvis er det første du vil merke at du går noe opp i vekt. Du vil kanskje merke til at det legger seg fett rundt magen, og at dette ikke lenger er like lett å bli kvitt med trening. 

En annen ting er det kan bli vanskeligere å bygge muskler. Hos mange ser man dessuten en tendens til hårtap, som et synlig tegn på overgangsalder. 

Hva kan du gjøre selv?

Husk at det er mye du kan gjøre selv for å hanskes med symptomene på overgangsalder. Snakk med legen er en ting. Men du kan også gjøre noen grep selv:

  • Sørg for regelmessig fysisk aktivitet. Det er godt både for humøret og for god søvn. 
  • Gjør sunne livsstilsvalg. Spis litt sunnere og få gjerne inn litt styrketrening i løpet av uka for å opprettholde muskelmasse. 
  • Ta vare på prostata. Spis gjerne et kosttilskudd som kan bidra til å redusere skade på prostataceller og vev. 

Lykopen for prostata

ProstaCare inneholder flere gode næringstoffer. Blant annet 6 mg lykopen, som bidrar til å opprettholde en sunn prostata, og til å redusere oksidativ skade på prostataceller og vev i tillegg til å holde DNA-et intakt i prostatavevet. Du finner også granatepleekstrakt, gresskarfrøekstrakt, brenneslesktrakt og selen. Selen bidrar til normal spermatogenese (utvikling og modning av sædceller).

For ikke å glemme sink, som blant annet bidrar til å opprettholde normale testosteronnivåer i blodet, samt normal kognitiv funksjon. ProstaCare er en solid kilde til alle disse virkestoffene.

FRI

PORTO

SIKKER

BESTILLING

RASK

LEVERING

Prostacare form #1

Prøv Prostacare i 60 dager

50% rabatt – kun kr 199,-

Du sendes videre til et bestillingsskjema forhåndsutfylt med informasjon knyttet til ditt telefonnummer, der du leser mer om abonnementet og vilkår (1. forsendelse kr 199,- for 2 mnd, deretter kr 796,- hver 4. mnd). Du bestiller ingenting enda.

Hva skjer når du bestiller?

I dag

Bestill enkelt og prøv i 60 dager til halv pris.

2-3 dager

Rask levering. Fri porto. Diskrét forsendelse.

30 dager

Gi beskjed innen 30 dager om du ikke ønsker en ny forsendelse.

60 dager

Du mottar ny forsendelse med 4 måneders forbruk til kr 199,- pr. mnd. (totalt kr 796,-).

Hva skjer når du bestiller?

I dag

Bestill enkelt og prøv i
60 dager til halv pris.

2-3 dager

Rask levering. Fri porto.
Diskrét forsendelse.

30 dager

Gi beskjed innen 30 dager
om du ikke ønsker en ny forsendelse.

60 dager

Du mottar ny forsendelse med 4 måneders forbruk til kr 199,- pr. mnd. (totalt kr 796,-).