Hyppig vannlating: Har du problemer med å få tømt blæra?

Problemer som hyppig vannlating er typiske tegn på at du kan ha en godartet forstørret prostata.

Hvor mange ganger om dagen tisser du?

Hadde vi spurt deg om dette ansikt til ansikt ville vi trolig blitt møtt med et skeptisk blikk, og et noe småfornærmet svar om at det «overhode ikke er vår business».

Mens kvinner er flinke til å snakke om problemene de står ovenfor i overgangsalderen er vi menn mer innesluttede og tilbakeholde. Det kan da tross alt ikke være interessant for noen andre hvorvidt vi har hatt litt svak stråle i det siste, eller om vi sliter med å starte vannlatingen til tross for at vi føler at vi må tisse hele tiden?

Denne motviljen for å prate om disse typiske overgangsplagene, som vil ramme så å si alle menn på ett eller annet tidspunkt etter fylte 50 år, er en av hovedårsakene til at vi ofte snakker om kvinnens overgangsalder, men mannens midtlivskrise.

Hyppig vannlating

Fra 30-årsalderen begynner prostataen å vokse i de aller fleste menn, og hos enkelte vokser den raskere enn hos andre. Vi vet ikke nøyaktig hvorfor dette skjer, men gener, hormoner og alder ser ut til å påvirke utviklingen.

Denne veksten fører med seg en tilstand som kalles prostatahyperplasi, eller godartet forstørret prostata – en tilstand som er svært vanlig, og sjelden farlig, men som likevel kan føre meg seg en rekke plager.

Typiske tegn på godartet forstørret prostata er:

  • Hyppig vannlating
  • Problemer med å få tømt blæra fullstendig
  • Vanskeligheter med å starte vannlatingen
  • Behov for å presse ved vannlating
  • Svak urinstråle
  • Urinlekkasje
  • Plutselig og sterk trang til å tisse
  • Avbrutt vannlating
  • Behov for å tisse i løpet av natten
  • Smerter og svie ved urinering
Svak stråle når du urinerer er et av de vanligste tegnene på at du kan ha forstørret prostata.

I 50-årsalderen opplever én av fire å ha ett eller flere av disse symptomene, og i 70-årene påvirkes så mange som 80 prosent av oss av en forstørret prostata.

Ha fokus på prostatahelse tidlig

Til tross for at vi ikke liker å snakke om det, er en forstørret prostata noe alle voksne menn bør ha fokus på å utsette og forebygge – og grunnlaget bør legges før du fyller 40.

Det aller viktigste du kan gjøre er å gå til legen din og be om en innvendig rektal undersøkelse, for å finne ut hva slags tilstand din prostata er i.

Dette er en undersøkelse som sitter langt inne for mange menn, men de fleste av oss er nok enige i at det å finne ut om prostataen din er frisk og sunn eller ei er verdt et par ukomfortable minutter på legekontoret.

Kosttilskudd for menn

ProstaCare er et kosttilskudd for voksne menn, utviklet spesifikt for å gi deg enkel tilgang til en rekke naturlige virkestoffer.

Dette daglige tilskuddet inneholder rikelige mengder granatepleekstrakt (punica granatum), lykopen, gresskarfrøekstrakt, brennesleekstrakt og selen – samt det essensielle mineralet sink, som blant annet kan bidra til å opprettholde normale testosteronnivåer i blodet og bidra normal kognitiv funksjon.